MARDİN HAVALİMANI : Henüz dış hat üzerine hizmet vermesede iç hat seferlerinde İstanbul-Ankara-İzmir şehirlerine uçuş sağlanmaktadır.Havalimanı 1999’dan itibaren aktiftir.Terminal binasını genişletecek çalışmalar hala devam etmekte olup 54 araçlı otoparkı,taksi imkanı ve nizamiye girişinden minibüsler hareket ederek ulaşım sağlamaktadırlar.THY,ANADOLU JET ve PEGASUS havayolları uçuş hizmeti vermektedir.
Yüzölçümü:8.806.04 km²
Dinlerin merkezi gibi olan şehirde farklı etnik yapılardaki toplulukların birleştiği şehir olan Mardin Müslüman,Yahudi,Yakubi,Süryani,Kürt,Arap,Çeçen,Keldani vs. farklı dinlerdeki insanların birlikte yaşadığı topraklardır.Arapların Maridin, Süryanilerin Maride dediği şehir Çaldıran Savaşından sonra Osmanlı topraklarına katılmıştır.Geçmişte ticari önemini taşıyan şehir günümüzde önemini kaybetmiştir. Ayrıca Mardin Kurtuluş Savaşında işgale uğramamıştır.İlk olarak Hristiyanların yaşadığı şehirde Romalılar,Sasaniler hemen ardından Bizanslılar ve daha birçok imparatorluk Mardin’de yaşamıştır.Müslüman ve Osmanlı namına yakışan 25000 nüfusun katıldığı Mardin Müdafaa-i Hukuk-u Milliyesi halkın düşüncelerine tercüman olmuştur.Mustafa Kemal Atatürk ile Erzurum Kongresi için 2 temsilci gönderilerek önderle görüşüldükten sonra moral ve manevi destek ile kuvvetlerini güçlendirmiş oldukları bilinmektedir.
Kara iklimi ve Akdeniz iklimim arasında geçiş gösteren Mardin şehrinin iklimi kışların soğuk yazların sıcak geçmesi ile senenin ortalama 100 günü 30 derecenin üstündedir.Nusaybin ve Savur’da geniş kavaklık alanlar mevcuttur.Dağ yamaçları ve vadilerde meşe ormanlarına rastlanmaktadır.
DEYR-UL ZEFERAN MANASTIRI:Mezepotamyanın bilinen en eski yapılarından olan manastır 52 süryani patriğinin mezarını barındırmaktadır.Süryani Kadim cemaatinin dini merkezi olan Deyr-ul Umur manastırı çok sayıda turisti ağırlamakta ve mistik yapısıyla büyülemektedir.
MARDİN KALESİ:Kartal yuvası olarak bilinen kale günümüzde yerli yabancı turistlerin ziyaret noktalarındandır.Geçmiş zamanda yerleşim hikayelerini barındıran kalede görkemliği ve sağlamlığı birçok şaire ilham kaynağı olmuştur.
KASIMİYE MEDRESESİ:Mardin birçok dinin ve yerleşimin ortak noktası olduğundan bir çok tarihi kalıntıyı bünyesinde barındırmaktadır.Kasımiye Medreses hala görkemini korumakta olup hem dış hem de iç mimarisiyle büyüleyerek göz doldurmaktadır.700 yıllık geçmişe sahiptir.