Tek Yön
Gidiş Dönüş
      • Yetişkin
      • Yaşlı
      • Öğrenci
      • Çocuk
      • Bebek
      • Havayolu
      • Havayolu
      • Sınıflar
      • Sınıflar
      • Direkt/Aktarmalı
      Şanlıurfa Havalimanı


         ŞANLIURFA GAP HAVALİMANI: 37 km şehre uzaklığı bulunan havalimanı 2007 yılında hizmete girmiştir. Otobüs,taksi,servis olanakları ile ulaşım hizmetleri mevcuttur.491 araç kapasitesiyle otoparkı vardır.Hem iç hem de dış hat terminali olarak kullanılmaktadır.THY,ANADOLU JET ve havayolları uçuş hizmeti vermektedir.





      Şanlıurfa'nın Tarihi


       

       

         Yüzölçümü:19.336,21 km²

       

         Urfa ve civarında Cilalı Taş Devrinden beri yaşam olduğu ve yerleşim alanı olarak kullanıldığı bilinmektedir.İncil ve Tevrat’a göre İbrahim peygamberin burada doğduğu bilinmektedir.Bu sebepten anısına Urfa şehrinde cami bulunmaktadır.11.500 senelik süreçte Sümer,Babil,Asur,Pers,Roma,Bizans gibi büyük imparatorlukların hükmü altında yaşamıştır.1516 yılında Osmanlı himayesine Yavuz Sultan Selim devrinde girmiştir.Birinci Dünya Savaşı’a kadar Osmanlılarda kalan şehir 1919 yılında önce İngilizler sonra Fransızların işgaline uğrasada 1920 yılında Urfalı misiller sayesinde kurtulmuştur.Cumhuriyetin ilanından sonra milletvekili Osman Doğan ve 17 silah arkadaşının Kurtuluş Savaşında göstermiş olduğu başarıdan dolayı TBMM tarafından 6 Aralık 1984 tarihinde şehrin URFA olan ismi ŞANLIURFA olarak değişimi kanunlaşmıştır.2012 yılında da Şanlıurfa’da nüfusu 750.000 aştığından diper nüfusu aşan şehirler gibi Büyükşehir olarak Türkiye’de ki 13 il Büyükşehir olmuştur.           





      Şanlıurfa'nın İklimi


         Kara iklimi hüküm sürsede yazlar hem uzun hemde sıcak geçer.Yaz ile kış – gece ile gündüz arasında sıcaklık farkı vardır.Türkiye’nin en sıcak ilidir.Buna rağmen nem oranı az olduğundan sıcaklık bunaltmamaktadır.Çayır ve meralardan oluşan bitki örtüsü ormanlık fundalık alanı az olup oldukça fazla lale,kuzukulağı,semizotu,ebe gümeci,papatya ve hardal bitkileriyle kaplıdır.





      Şanlıurfa'da Görülmesi Gereken Yerler


         BALIKLI GÖL: Şehir merkezinin güneybatısında yer alan Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı bu iki göl etrafının tarihi yerlerle çevrili olmasıyla en çok turist çeken yerlerdendir. Hz. İbrahim döneminde tek tanrı dinini savunduğu için zalim hükümdar Nemrut’un emriyle ateşe atılır.  Bu sırada Allah tarafından emir verilerek ateş suya odunlarda balığa dönüşür. Nemrut’un kızı Zeliha’da İbrahim’e inandığı için peşinden oda ateşe atlar. İbrahim’in atladığı göle Halil-Ür Rahman, Zeliha’nın atladığı yerede Aynzeliha gölü denilebilir. Her iki gölde de balıklar kutsal kabul edilir ve yenmez korunur.

         GÖBEKLİ TEPE: Şanlıurfa il merkezine 15km uzaklıkta olan dünyanın en eski kült yapılar topluluğudur.M.Ö 8 bin civarından sonra terk edildiği ve bu zamandan sonrada başka bir sebep için bile kullanılmadığı ortaya çıkan bilgilerdendir.Hayvan motiflerinde boğa,yaban domuzu,tilki motifleri ilgi çekmektedir. Özellikle bu yapı oldukça gelişmiş olan avcı-toplayıcı gruplar açısından kutsal sayılmaktadır.

         HALEPLİBAHÇE MOZAİKLERİ: Kadınların erkek egemenliği için savaştığı av sahnelerinin mozaiklerinin bulunduğu 2007 yılında ki kazılarda ortaya çıkmıştır. Halepli Bahçe Mozaiklerinde ‘Savaşçı Amazon Kraliçelerinin Mozaiğe Resmedilmiş Dünyadaki İlk Örnekleri’ne rastlanmıştır.

         Tarihin birçok anına tanıklık ettiği için ve dinler içinde önemli şehir olan Şanlıurfa birçok tarihi mirasa ve doğal kaynağa sahip olduğundan özellikle görülmesi gerekenler arasında Harran, Atatürk Barajı,Şanlıurfa Kalesi,Ellisekiz Meydanı gibi birçok yer vardır.